Grondwerk Paarden

De mooie uitstraling van Raja na het grondwerk

Vele problemen kunnen op verschillende manieren zijn ontstaan.Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn (bijten, trappen, niet in de trailer willen, agressie, onzekerheid, angst, moeite met zadelen/singelen etc.).

 

Wanneer we alert zijn kunnen we vaak al veel zien aan de houding (spanning, ‘sullig’), uitstraling (oogopslag, orenspel) en o.a. conditie van de vacht of het paard zich goed voelt.

 

Vaak wordt ongewenst gedrag betiteld als lastig willen zijn, kwaadwillendheid, ondeugd of aanstellen. Dit is echter nooit het geval.
Het is van belang om het natuurlijk gedrag van een paard te begrijpen en te zien waar de problemen vandaan komen/hoe ze zijn ontstaan. Wanneer een paard zich in een bepaalde situatie bevindt die traumatisch voor hem is zal zich dat uiten in vluchten, vechten of door “zichzelf uit te zetten” (geestelijk afwezig).

 

Wanneer we met het paard aan de slag gaan gebeurt dit vanuit de rust, duidelijk leiderschap, duidelijke lichaamstaal en respect voor het paard. Hiermee creëeren de mogelijkheid om het paard weer met zichzelf in contact te brengen en het vertrouwen te vergroten of te herstellen.

 

Het paard kan hierbij goed ondersteund worden door Jin Shin Jyutsu. Dit werkt harmoniserend op de psyche en helpt oude trauma’s los te laten.